Lecția 5: Gramatica noastră cea de toate zilele

GramaticaEste evident faptul că →această știre a fost „dată” în fugă, fiind vorba despre un eveniment în desfășurare. Ce e însă deranjant este că, deși ulterior publicării materialul a fost editat, corectarea a fost facută ori cu neatenție, ori cu nepricepere. Să vă explic:

  • titlul inițial era „Protest împotriva legii dării în plată” (vezi denumirea link-ului: www.evz.ro/protest-impotriva-legii-darii-in-plata.html) un pleonasm extrem de supărător și inacceptabil pentru un site de talia celui în discuție; ulterior, titlul a fost modificat în „Protest pentru legea dării în plată” – o exprimare cel puțin la fel de nefericită, dacă nu și mai gravă: potrivit DEX, protest = manifestare energică împotriva unei acțiuni considerate ca nejustă; opoziție hotărâtă. Așadar, prima variantă de titlu, „protest împotriva„, era pleonasm, în timp ce varianta editată, „protest pentru„, este  un nonsens:  potrivit  definiției de mai sus, protestul este o acțiune îndreptată împotriva a ceva, în timp ce pentru = în favoarea. Așadar, până la urmă, acei oameni au ieșit în stradă împotriva sau pentru legea dării în plată?! Că din titlul articolului eu, una, nu înțeleg…
  • trecem la al treilea paragraf, unde ne întâlnim în aceeași propoziție atât cu un dezacord, cât și cu două greșeli de redactare: „La acțiune sunt așteptați să participe arpoximativ 500 de personae„. Evident, varianta corectă este „La acțiune sunt așteptate să participe aproximativ 500 de persoane.”
  • la finalul textului aflăm că „oamenii se vor deplasa pe o bandă a Căii Victoria, unde vor fi însoțiți de jandarmi pentru a se asigura că nu se vor întâmpla incidente”. Nu știu vouă, dar mie exprimarea „jandarmi pentru” îmi cam zgârie auzul. Cred că ar fi sunat mai bine și mai simplu ceva de genul: „Protestatarii se vor deplasa pe o bandă a Căii Victoria însoțiți de jandarmi, care trebuie să se asigure că nu vor avea loc incidente” .

Iată așadar cum un text de un sfert de pagină poate aduna nenumarate greșeli gramaticale, de redactare și exprimare sper eu mai degrabă din cauza neatenției și a grabei decât din neștiință. Ceea ce trebuie să înțelegeți este că milioane de oameni au acces la textele pe care voi le faceți publice și implicit și la greselile pe care le propagați prin intermediul acestor texte. Așadar e musai sa fiți extrem de atenți la ce și cum scrieți (dacă nu aveți un editor rugați un coleg să-și arunce un ochi pentru o verificare suplimentară), căci sunteți lideri și formatori de opinie: exemplul pe care îl dați, acela va fi preluat de cei care nu stăpânesc foarte bine anumite domenii, cum ar fi gramatica.

About Author

Comentarii

comentarii